Követelés érvényesítés egyik eszköze, a fizetési meghagyásos eljárás - gyakorlati útmutató

A fizetési meghagyásos eljárás egyszerű, gyors és viszonylag költségkímélő eszköze az adósságbehajtásnak melyhez nem feltétlenül szükséges ügyvéd segítségét igénybe venni - magunk is kézbe vehetjük sorsunkat!

Ezt az eljárást vesszük most nagyító alá, mit tud tenni egy magánszemély, ha követelése van, hova tud fordulni? Gyakorlati útmutatás az fmh elindításához. 

A fizetési meghagyás a közjegyzők hatáskörébe tartozik, nincs területileg illetékes kötelezettség, bármelyik, általunk szimpatikus vagy csak a lakóhelyünkhöz közel lévő közjegyzőt felkereshetjük követelésünk érvényesítése céljából. 

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara honlapján az információk mellett kereső is üzemel, ahol a közjegyzők elérhetőségeit megtalálhatjuk: 


Abban az esetben, ha magánszemélyek vagyunk, a követelés összege nem haladja meg a 400 millió Ft-ot, az adós rendelkezik Magyarországon érvényes lakcímmel és nem munkaviszonyból eredő tartozást kívánunk érvényesíteni, az alábbiakat kell tennünk: 

Személyesen befáradunk az általunk kiválasztott közjegyzői irodába, ahol papír alapon lehet kitölteni egy űrlapot melyet előtte az internetről szintén a MOKK oldaláról letölthetünk: 


A kitöltött űrlaphoz csatolni kell a közjegyző díjának a befizetését igazoló csekk másolatát. Az eljárás  pénzbe kerül, a díja a tartozás járulékok (például késedelmi kamat) nélküli, vagyis tőketartozás összegének a 3%-a, minimum 5.000,- Ft, maximum 300.000,- Ft. 

Milyen adatokra van szükség ahhoz, hogy meginduljon az eljárás? 

Amit feltétlen tudni kell, az adós neve és lakcíme, tartozás/követelés összege. Nem feltétlen kell tudni az adós édesanyja nevét, születési dátumát, helyet, adóazonosítót vagy személyi igazolvány számot ahhoz, hogy a kérelmet beadhassuk, de ezen információk ismerete segíti a későbbi végrehajtási eljárást. 
A kérelem tartalmaz egy részt, mely a tartozás keletkezésének a körülményeire vonatkozik, az fmh beadásakor ezt megnevezhetjük, de ennek kitöltése sem kötelező. 
A kérelmet két tanúnak kell aláírnia

A közjegyző, ha mindent rendben talál, átveszi az űrlapot, és 15 napon belül kibocsátja a fizetési meghagyást, melyet az adós részére kipostáz. 

Az adós a kézhezvételt követően dönthet úgy, hogy kifizeti a tartozását, a további eljárások megindítását elkerülendő, de dönthet úgy is, hogy fizetési hajlandóságát anyagi helyzetéhez igazítva részletfizetést kér és megállapodhat a közjegyzővel, vagy akár a hitelezővel - a tartozás jogosultjával - is. 

Abban az esetben, ha az adós nem reagál, nem jelzi fizetési szándékát és a fizetési meghagyás jogerőre emelkedett kérhetjük a végrehajtási eljárás megindítását, mely további költséggel jár. Ezeket az összegeket később az adósra lehet hárítani, de az eljárások megindításakor mindenképpen a hitelezőnek vagyis a követelés jogosultjának kell megelőlegezni
A végrehajtás elrendelésének a díja szintén a járulékok nélküli tartozás 1%-a, minimum 5.000,- Ft, viszont maximum 150.000,- Ft. 

Ezek a díjak csak a közjegyzőt illető díjai. Abban az esetben, ha a végrehajtási eljárás megindul és a végrehajtóhoz kerül az ügy, a végrehajtó további előleget kér, mielőtt elkezdené a munkát. 

Abban az esetben, ha úgy érzi, követelését fizetési meghagyásos eljárás keretében szeretné érvényesíteni és a fenti útmutató alapján is bizonytalan arra vonatkozóan, hogy mit kell tennie, forduljon hozzánk bizalommal!

www.tolnadebt.hu

https://www.facebook.com/Tolnadebt-Kft-613064235498330/?ref=aymt_homepage_panel

Megjegyzések