Skontó alkalmazása a határidőn belüli fizetés érdekében


Skontó alkalmazása a határidőn belüli fizetési érdekében

Annak érdekében, hogy a vevőnk ne határidőn túl, hanem lehetőleg még előtte fizessen, bevethetünk egy praktikát, melynek neve skontó.

A skontó általában egy százalékosan megállapított kedvezmény, melyet a felek a vállalkozói szerződés megkötésekor, annak részeként köthetnek ki, vagy akár a kiállított számlán is fel lehet tüntetni. 

Ez egy gyakorlati példán keresztül bemutatva: a termékem 100,- Ft + ÁFA összegbe kerül, melyet 2018.09.10-én kiszámlázok, 30 napos fizetési határidővel, fizetés módja: átutalás. 

A szerződésben kiköthetem, hogy amennyiben az ügyfél nem várja meg a 30 napot, és az ötödik vagy a nyolcadik napon fizet, 3% kedvezményt adok neki

Az ügyfél eldöntheti, hogy megéri-e neki a korábbi fizetés, viszont akkor kedvezményt kap. Én bele tudom kalkulálni az árba a partneri viszony elején, vagy a szállítás kezdetekor, megéri-e nekem, hogy kevesebbet kapok a termékemért abban az esetben, ha a pénz előbb, viszont biztosan a számlámon van. 

Mindkét fél nyerhet ebben az ügyletben. 

A skontóról nem kell külön számlát kiállítani, a könyvelő figyelmét fel kell hívni a történtekre, ő a 87-es Pénzügyi műveletek ráfordításai között lekönyveli a különbözetet. 

Milyen esetekben érdemes skontót használni? 

Amennyiben régi partnerünk rendszeresen késve fizet, fontolóra vehetjük, hogy kedvezményt biztosítunk a számára abban az esetben, ha a fizetési határidő lejárta előtt rendezi a tartozását. 

Egy időszerű áremelés esetén ezen ügyfelünknek felajánlhatjuk, hogy a régi áron kapja meg az árút skontó gyanánt, illetve az áremelés mértékét rögzíthetjük százalékosan skontóként a szerződésben

Új ügyfelünk esetén is alkalmazhatjuk, ha az előzetes céginformáció és piaci helyzet alapján úgy ítéljük meg, hogy nem teljesen stabil partner, vagy egyszerűen nem ismerjük a fizetési morálját. 


Török Ágnes
Ügyvezető
TOLNADEBT Céginformációs és Követeléskezelő Kft. 

Az alábbi elérhetőségeinken tudja munkatársunkkal felvenni a kapcsolatot, ahol személyre (vállalkozásra) szabott egyedi követeléskezelési megoldásokat nyújtunk: 

Telefon: +36308205159

Weboldalunk: 


Facebook oldalunk: 


Török Ágnes 
Ügyvezető
TOLNADEBT Céginformációs és Követeléskezelő Kft. 

Az alábbi elérhetőségeinken tudja munkatársunkkal felvenni a kapcsolatot ahol személyre (vállalkozásra) szabott egyedi megoldásokat nyújtunk: 

Telefon: +36308205159

Weboldalunk: 

Megjegyzések