Jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok! A részletfizetés és követelés egy része elengedésének előnyei


Mi az előnye annak, ha késve vagy nemfizető partnerünkkel részletfizetésben, vagy a jogos követelésünk egy részének az elengedésében próbálunk megállapodni? 

Ha az ügyfelünk nem fizet, annak több oka van, ha a tisztességes piaci magatartásból indulunk ki, amit feltehetően velünk szemben képvisel, akkor az egyik fő ok a likviditási nehézség, amibe került. 

Ebben az esetben az eddigi következetes magatartásunkat meg kell támogassuk a hozzáállásunk megváltoztatásával, melyről ma írok, próbáljunk vele részletben megállapodni, a teljes tartozást elnyújtott fizetéssel rendezze. 

Igen, a terméket leszállítottuk, a szolgáltatást elvégeztük, a követelésünk ellenértéke nekünk jár, mégpedig azonnal, ha kérhetnénk. 

De figyelembe kell vegyük a partnerünk fizetési hajlandóságát, ami valószínű, hogy van, csak az anyagi nehézségei nem engedik, hogy fizessen nekünk. 

Ha részletben fizet, annak sok előnye van. Ő biztosabban ki tudja fizetni az adósságát, át tudja gondolni, hogy a jövőben milyen bevételei lesznek, melyből át tud csoportosítani a törlesztésre, ezzel elkerülve a jogi következményeket. 

Jobb, ha hosszabb ideig, részletekben, de biztosabban megkapjuk a pénzünket, mintha egyáltalán nem, vagy továbbra is a nyomában kell legyünk az ügyfelünknek, ezzel energiákat vonva el a tevékenységünk többi részéről. 

Fontolóra kell vegyük azt is, hogy ha lehetősége van rá, hogy egy nagyobb összeget kifizessen, a maradvány összegről mondjunk le annak érdekében, hogy a többit megkaphassuk. 

Ez utóbbi esetben a partner minősítését vizsgáljuk át minden egyes újabb szerződés megkötése előtt, kezeljük óvatosan, ha nagyobb munkakapcsolat van kilátásban, akkor a biztosíték bevonását is vessük fel neki, vagy az előre fizetést. 

Ha kisebb összegben, de hamarabb megtérül a követelésünk, az több szempontból is kedvező. 

Nem kell több energiát fektetnünk a követeléskezelésbe. 
A pénz a mi likviditásunkat javítja. 

Az idő pénz, amit késve vagy egyáltalán nem fizetnek ki, az nekünk hiányzik, nem tudunk vele gazdálkodni, nem tudjuk befektetni, nem tudunk belőle árút vásárolni vagy a munkabért fizetni. 

Bármelyik megoldást választjuk, ebben a helyzetben nagyon fontos, hogy írásban dokumentáljunk mindent, ha lehet közjegyző jelenlétében, amelyre tudunk hivatkozni, ha a vevő a részletfizetést sem tudja tartani. 

A megállapodásban rögzítsük, hogy a tartozás tényét elismeri, nem vitatja, nemfizetés esetén vállalja a következményeket, kiköthetünk kamatfizetést is. 

www.tolnadebt.hu

https://www.facebook.com/Tolnadebt-Kft-613064235498330/

Megjegyzések