Egy átlag ember mit lát egy másik emberből, vagy cégből? Természetesen azt, amit az láttatni szeretne, aminek mutatni kívánja magát, amilyennek szeretné, hogy te lássad!

Abba a világba szeretnélek elkalauzolni, kóstolót adni, ami az én világom egyik nagyon érdekes szelete, amit céginformációnak hívok. 

Ez egy nagyon érdekes világ. Az emberi természet alapvetően kíváncsi, én ezt a kíváncsiságot elégítem ki azzal, hogy a fellelhető tartalmakban egy embernek, cégnek utánanézek és megtudok róla mindent, amit lehet... 

Egy átlag ember mit lát egy másik emberből, vagy cégből? 
Természetesen azt, amit az láttatni szeretne, aminek mutatni kívánja magát, amilyennek szeretné, hogy te lássad! 
A mögöttes tartalom, az apró betűs rész mindig izgalmasabb, ahogyan mondani szokták, az ördög a részletekben rejlik! 

Nagyon sok minden kiderült egy cégről és ebből sok olyan következtetést lehet levonni, ami a későbbi munkakapcsolatot meg tudja határozni akár pozitív akár negatív irányban. 

Első ide vonatkozó blog bejegyzésemben szeretnék ízelítőt adni, felkelteni a kíváncsiságodat és pár dologba betekintést engedni, mit is takar egy CÉGKIVONAT/CÉGTÖRTÉNET


Bejegyzés dátuma: ebből több dologra tudsz következtetni. A puszta tényre, hogy a cég létezik, a törvényi keretek között bejegyezték. Ha évekkel ezelőtt történt, akkor komoly cégtörténetet tudsz visszanézni, a változásokat, árbevételeket, pénzügyi stabilitást. Ha fiatal a cég, lehet, hogy a tulajdonos korábban mint alkalmazott dolgozott a területen és a szakértelmét a vállalkozásában kívánja a jövőben kamatoztatni. 

Cégjegyzésre jogosult, tulajdonosok (tagok): a közös családnév rögtön utal a családi vállalkozásra, ezáltal láthatod, hogy a családi kötelék a vállalkozásban is jelen van, amely nagyon erős, stabil, hosszú távon gondolkodó cég a partnered, aki mindent elkövet a közös munka érdekében. 
A vezetőség és a tulajdonosok szempontjából nagyon fontos a kapcsolati háló. Milyen egyéb érdekeltségeik vannak és főleg voltak. A cégadatbázisokban szerepelnek a negatív információk, az egészen enyhe végrehajtási eljárásoktól kezdve a felszámolási eljárásokig, ez mindenképpen meg kell, hogy nyomja a fejedben a vészcsengőt! 

A cég tevékenységi körei: itt megtalálod azokat a szolgáltatásokat, melyekben jogosult a cég tevékenységet folytatni, alapvető elvárás, hogy szerepeljen az amelyre vállalkozói szerződés jön létre közöttetek. A legmegnyugtatóbb, ha ez a partner fő tevékenységi köre (főtevékenységből egyet jegyez be a cégbíróság). 

Negatív információk:

Bírósági végrehajtás adatai: ha ilyennel találkozunk, akkor látjuk, hogy baj van, a cég likviditási gondokkal küzd. Ez mondjuk nem feltétlenül törvényszerű, az is lehet, hogy egy vitás ügy fajult odáig, hogy az "ellenfél" végrehajtást kért a leendő partnerünk ellen, de inkább az a jellemző, hogy nem tudott valamit időre kifizetni. Ez még nem feltétlenül szerződés kötést kizáró tényező, ha mindenképpen szeretnénk vele kapcsolatba kerülni, akkor ezt biztosítékok bevonásával tegyük meg!

Felszámolás: itt nincs mit tenni, ezzel a céggel nem lehet szerződést kötni. Itt is minden információ megtalálható, az eljárás kezdete, a hitelezői igény benyújtásának a határideje, a kijelölt felszámoló adatai, esetleg az eljárás befejezésének a dátuma. Jó hír, hogy ezek az információk évekre visszamenőleg visszakereshetők, ha a partnerednek 10 évvel ezelőtt felszámolták az egyik korábbi cégét, az az információ megmarad jelzőfényként. 

Pénzügyi modul: ez egy rövid és gyorsan áttekinthető információ a cég árbevételéről, kötelezettségeiről, eredményről, a bővebb információért az elektronikus beszámolót  érdemes megnézni, melyet a cégeknek kötelező leadni és bárki számára ingyen hozzáférhető. A pénzügyi modulban viszont naprakészen utánanézhetünk, hogy a cégben hány fő dolgozik, pontos létszám adat arra vonatkozóan, aki után a járulékokat fizetik. 

folyt.köv....


Megjegyzések