(nem) fizetési kockázat felismerése


(nem) fizetési kockázat felismerése


Szeretnénk azokra a jelekre felhívni a figyelmet, melyekre érdemes felfigyelni vevőnk esetében akivel olyan keret szerződésünk van, melyben ő átutalással rendezi az általunk nyújtott szolgáltatás/termék ellenértékét. 

(Sok esetben nincsen árulkodó jel, előfordul, hogy a legkörültekintőbb hozzáállásunk ellenére is egy régi, megbízható partner az utolsó pillanatig azt a látszatot kelti, hogy fizetni fog.)

Az első árulkodó jel természetesen az, ha az eddig pontosan fizető vevőnk késik a fizetéssel, egyre több időbe telik a kiállított számla kifizetése. 

Ha felszólítjuk a fizetésre és későbbi időpontot ad meg, legyünk következetesek, az ígéret be nem tartásakor állítsuk le a szállítást!

Két eszköz áll a rendelkezésünkre, melyek segítenek. Az egyik a piaci információ, melyre tudunk támaszkodni. Kifizette őt a fő vállalkozója? Milyen munka jelenleg amin dolgozik? Azon a projekten ismerünk valakit, aki információval szolgálhat arról, hogy mi zajlik a háttérben? Esetleg csúszik az átadás és ezzel a végső fizetés is? Ez okozhat fizetési nehézséget adósunknak mely tovább gyűrűzik? Ha leállítjuk a szállítást, akkor be tudja fejezni a munkát, hogy megkapja a pénzét és ezáltal minket is kifizessen? 
Ezek az információk nagyon fontosak abból a szempontból, hogy ha teljes képben látjuk a bajt, a további szállítás/szolgáltatás érdekében biztosítékot kell kérnünk partnerünktől a veszteségek minimálisra csökkentése érdekében! 

A másik eszköz a céginformáció. A cégkivonatban az általános adatokon kívül sok árulkodó jelet találhatunk, mely jelzi a bajt, ezek a következők: 
 - Bejegyzett végrehajtási eljárás
 - NAV végrehajtás
 - cégjegyzésre jogosult/tulajdonos váltás, csere
 - Cégjegyzésre jogosult/tulajdonos új, hasonló tevékenységi körrel rendelkező cége bejegyzés alatt (ebben az esetben megerősítésként az előbb említett piaci információkat segítségül kell hívnunk, az új cégnek milyen szerződései vannak?)
 - Tőke kivonás
 - Pénzügyi modulban bekövetkezett változások - ennek sok idő az átfutása

A jelek észlelésekor minél előbb lépnünk kell, akár saját magunk oldjuk meg, akár szakember segítségével, mert minél tovább halogatjuk és késlekedünk, annál nehezebb behajtanunk jogos követelésünket. 



Török Ágnes 
Ügyvezető
TOLNADEBT Céginformációs és Követeléskezelő Kft. 

Az alábbi elérhetőségeinken tudja munkatársunkkal felvenni a kapcsolatot ahol személyre (vállalkozásra) szabott egyedi megoldásokat nyújtunk: 

Telefon: +36308205159

Weboldalunk: 


Facebook oldalunk: 



Megjegyzések