Tördeled a kezed, mert nem fizet a vevőd? Mit tudsz tenni?


A vállalkozói élet velejárója napjainkban is általánosan, hogy a vevő késve, vagy egyáltalán nem fizet. 
Mi a teendő ebben az esetben? 
Ebben segítünk alapvető gyakorlati tanácsokkal. 

A partneri viszony kezdetén minden szép és jó, megegyeztek az árban, a szolgáltatás/termék részleteiben, megkötitek a szerződést, leszállítod a megrendelt terméket, kiállítod a számlát. 

Sok szektorban jellemzően átutalásos számlát állítanak ki, más ágazatokra inkább a készpénzes vagy az előre utalásos fizetési mód a jellemző. 

Ha az átutalásos vevőd nem fizet, a határidő lejárt, következetesnek kell lenned, ez az egyik legfontosabb momentuma az adósságbehajtásnak! 

Mit jelent ez pontosan? Felhívod a figyelmét a késedelembe esés tényére. Ő előáll valamilyen indokkal, hogy miért nem fizet, de fog, ekkor és ekkor. Ezt az időpontot neked számon kell tartanod. Be kell írnod a naptáradba, ha addig sem érkezik be az összeg, akkor ismét fel kell vele venned a kapcsolatot. Írásban, felszólító levél formájában meg kell erősítsed, hogy a jogos pénzedhez szeretnél jutni, ezt ajánlottan, tértivevényesen kell kiküldjed, hogy nyoma legyen. 
Ha ekkor ismét hivatkozik másra, bele kell merüljél, hogy hogyan jutott ebbe a helyzetbe. Nem fizetett neki sem a partnere? Milyen biztosítékot tud neked felajánlani? Részletfizetésben meg tudtok állapodni? Milyen kamatösszeget tud fizetni neked amiatt, hogy később jutsz a pénzedhez? A biztosítékokról érdemes komolyabban tárgyalni, és ebben az esetben ne csak tárgyi vagy ingó biztosítékokra gondoljál, biztosíték lehet egy engedményezés is, ahol ő a jövőben egy megbízható partnertől vár bevételt, amely összeget átenged neked a tartozása kifizetése fejében. 

Ha sikerül megállapodnotok, akkor mindent írásban rögzítsetek, tanúkkal. Ha nagyobb összegről van szó, menjetek el közjegyzőhöz és előtte rögzítsétek a fizetési szándékát, mely a későbbiekben, ha ezek után sem tud fizetni, komoly biztosítékot jelent a számodra. 

Ha folyamatosan szállítasz a részére, helyezd kilátásba a leállítását, ha az összeg nagysága indokolja, akkor állítsd is le a szállítást

Ezek a lépések nagyon egyszerűek, mégis időigényesek, melyekkel neked foglalkoznod kell, ha a pénzedhez akarsz jutni. 

Igénybe tudod venni követeléskezelő segítségét, aki több szempontból a segítségedre lehet. Leveszi ezeknek a feladatoknak a terhét a válladról és te addig tudsz a tevékenységedre összpontosítani. Érdekelt abban, hogy a vevőd fizessen, mert sikerdíjat fizetsz neki a behajtott összeg után. Ez egy külön szakma, melyben ő mozog otthon, könnyebben átlát az ügyfélen, meg tud állapodni vele, kézben tartja az ügyeidet. 

Nem véletlenül nem tértem ki a szankciók kilátásba helyezésére (fizetési meghagyásos eljárás, felszámolási eljárás), mert a cél az, hogy fizessen a partner és ez most a megállapodásról szól! 

Végső esetben ha nincs remény a fizetésre, ügyvédhez tudsz fordulni, aki vállalkozói partnereddel szemben amennyiben a tartozás elismert, meg tudja indítani a felszámolási eljárást. Ebben az esetben ne felejtkezz meg arról, hogy az ügyvédnek akkor is kell fizessél, ha nem jár sikerrel, az eljárási díjakat is előre meg kell finanszírozzad, ahogyan egy fizetési meghagyásos eljárás megindítását is. 

Ha úgy érzed, hogy többet szeretnél tudni és adósságbehajtásban a segítségedre lehetünk, keress minket a www.tolnadebt.hu oldalon!

Megjegyzések